Nie tylko Pizza – toksyczne kartony.

Nie tylko Pizza – toksyczne kartony.

Wiele pudełek stosowanych do pakowania pizzy zawiera szkodliwe dla zdrowia substancje – do takiego wniosku doszło NRDC (Rada Obrony Zasobów Naturalnych) w swoim raporcie.

Pudła do pizzy, jak również inne typy pojemników stosowanych do pakowania żywności, zawierają w swoim składzie perfluorowęglowodory (PFC), które mają być stosowane w opakowaniach odpornych na działanie wody, tłuszczu, jak również nadchlorany, stosowane jako środek antystatyczny do uszczelnienia opakowań.

Te chemikalia łączone są z poważnymi problemami zdrowotnymi, takimi jak zaburzenia czynności tarczycy , prenatalny niedorozwój mózgu lub powolne zwyrodnienie jąder.

W 2011 roku Food and Drug Administration (FDA) zakazała stosowania w amerykańskim przemyśle spożywczym tych szkodliwych chemikaliów, pomimo to żywność nadal pakowana jest w pojemniki tego typu sprowadzane spoza granic USA. Problem dotyczy również Azji, Europy i Afryki … Pojemniki tego typu, można odnaleźć w pizzeriach, fast foodach, marketach i sklepach …

NRDC wystapiło do FDA o zakaz importu żywności z Chin i Indii pakowanej w opakowania zawierające w/w składniki chemiczne.

„Wg. Raportu, FDA powinno od kilku lat zwalczać stosowanie perfluoropochodnych elementów stosowanych w produkcji opakowań spożywczych. Erik D. Olson, dyrektor strategiczny NRDC.”

Dodatkowo, na początku tego roku, wykryto w opakowaniach azodikarbonamidy ,które są powszechnie stosowane przy pakowaniu produktów typu fast food. Azodikarbonamidy to syntetyczne związki chemiczne używane w produkcji gumowanych mat, butów czy produktów imitujących skórę.

Smaczenego.

Liga Świata

Reklamy