HBCD i TCEP czyli jak zabija wyposażenie twojego domu i jedzenie.

HBCD i TCEP czyli jak zabija wyposażenie twojego domu i jedzenie.

Chemikalia zmniejszające palność produktów codziennego użytku są śmiertelnie toksyczne, tak wynika z badań przeprowadzonych przez SSI.

Uczestnicy badań udostępnili naukowcom próbki moczu, którzy chcieli udowodnić ,iż siedząc na kanapie, pracując na komputerze czy korzystając z przyborów toaletowych jesteśmy narażeni na zachorowanie na raka.

hbcd

Fosforany (w szczególności fosforan 2-chloroetylowy lub TCEP) wykryto w moczu badanych osób.

75% uczestników było narażonych na działanie śladowych ilości pianki poliuretanowej i tworzyw sztucznych, żywic poliestrowych oraz tkanin.

Badany przez naukowców pył i kurz występujący w domach badanych osób wykazał wykrywalny poziom TCEP przekraczający dopuszczalne normy.

TCEP jest wysoce rakotwórczy, powoduje uszkodzenia nerwów i systemu rozrodczego.

Tony Stefani, prezes Fundacji Profilaktyki Raka z San Francisco (SFFCPF) powiedział:

„Badania przeprowadzone wsród strażaków z Kalifornii narażonych na częsty kontakt ze środkami zmniejszającymi palność wykazały, że poziom tych środków w ich krwi, zagraża ich życiu…”

hbcd5

W 2012 roku opublikowane badania w magazynie Environmental Health Perspectives stwierdziły, że środki zmniejszające palność, można wykryć w wielu popularnych produktach spożywczych m.in; rybach, maśle orzechowych i wędlinach.

Arnold Schecter, profesor zdrowia środowiskowego i zawodowego na Uniwersytecie w Dallas, powiedział, że w 15 na 36 badanych próbek jedzenia miało wykrywalny poziom heksabromocyklododekanu (HBCD).

HBCD ma powszechne zastosowanie w produktach izolacyjnych wykonanych z pianki i stosowanych w sprzęcie elektronicznym i artykułach gospodarstwa domowego.

hbcd3

Uważa się ,że HBCD „trwale zanieczyszcza środowisko „, ponieważ przemieszcza się na duże odległości i pozostaje w środowisku przez dłuższy okres czasu, doprowadzając do nieodwracalnych zmian w przyrodzie i w ciałach żywych organizmów.

W badaniach przeprowadzanych w latach 2009 – 2010, na 36 próbkach żywności stwierdzono w 42% próbek wykrywalny poziom HBCD.

Żywność z HBCD:

• Sardynki – świeże
• wędzony indyka (trzy próbki)
• świeży łosoś (dwie różne próbki)
• Sardynki w oliwie z oliwek (dwie próbki)
• Świeży sum (trzy próbki)
• indyk świeże plastry (jedna z trzech)
• Hamburgery (jedna z dwóch)
• Świeża tilapia (jedna z trzech)
• papryka i fasola (jedna z trzech)

hbcd3

Naukowcy obawiają się, że HBCD ma bezpośredni wpływ na rozwój, hormon wzrostu i zmiany w systemie immunologicznym i rozrodczym.

Agencja Ochrony Środowiska nie dodała do tej pory HBCD do listy „substancji chemicznych niebezpiecznych dla zdrowia i życia ludzkiego”.

Linda S. Birnbaum, naukowiec i dyrektor National Institute of Environmental Health Sciences, wyjaśnia, że ​​rząd USA ustanowił dopuszczalny poziom obecności HBCD w żywności!. Zakrawa to na jawny proces ludobójstwa chronionego przez prawo !

Są to trwałe związki chemiczne.
Naukowcy przyznają, że większość Amerykanów jest narażonych na działanie różnych niebezpiecznych substancji chemicznych, które przyswajane przez organizm jednocześnie, powodując katastrofalne i nieodwracalne skutki dla naszego ogólnego stanu zdrowia.

Reklamy